Aankoop Suikerlab: verspilling van kostbaar belastinggeld

Van het padje

Wat bezielt de Bergse politiek? Haar laatste geld steekt ze in de aankoop van het Suikerlab van Cosun aan de Van Konijnenburgweg. Voor een handjevol studenten en docenten van de Hogere Agrarische Hogeschool (HAS) uit Den Bosch. Zonder dat de eigenaar van het gebouw een ’schone grond’ verklaring heeft afgegeven, zonder dat er al huurovereenkomsten zijn getekend met de HAS. Verspilling van kostbaar belastinggeld.

Alsof er elders in de stad niet genoeg gebouwen leegstaan, waar de HAS ruimte kan huren. Op Plein 13 bijvoorbeeld. Of bij scholencomplex De Lage Meren. En was het beleid niet: waar mogelijk gemeentelijk vastgoed afstoten om zo de slecht gevulde gemeentekas te spekken? Hebben we ook al niet een zwembad dat onvoorzien voor meer dan 1 miljoen moet worden aangepast? Of de stilgelegde nieuwbouw van het Facilitair Bedrijf aan de Van Veenweg die tonnen duurder wordt dan gepland?

Weet u nog hoe het ging met de Bergse Haven? Ook toen waren de ogen van het gemeentebestuur groter dan de maag. Ook toen kwam de machtshonger van de stadsbestuurders ons duur te staan. Nu, meer dan tien jaar later, hebben we nog een kater van tientallen miljoenen euro’s .

Terecht heeft VVD-wethouder Ad Coppens de laatste jaren een zuinig, dus verstandig beleid gevoerd. Maar met de verkiezingen in aantocht gaan ineens alle remmen los. Weer worden ons gouden bergen beloofd. Met een fantastisch speel- en leerpaleis in het Gouvernement. Met een ‘booming’ agro-foodindustrie, die nog in de kinderschoenen staat.

Er komt hier GEEN volwaardige HAS-opleiding met honderden studenten. Dat heeft de grote baas van de HAS vorige maand zelf gezegd tegen de Bergse gemeenteraad. Even verderop in Zeeland staat al een hogeschool voor groen onderwijs. Die provincie kreeg onlangs 25 miljoen rijksgeld, onder meer om de onderwijsstructuur te versterken.

Dus beste mensen, waar zijn die andere politieke partijen mee bezig? Waar heeft Bergen op Zoom echt behoefte aan? Ik zal het u zeggen: de binnenstad is van ons allemaal, de nood daar is hoog. Sommige pleinen en wijken zien er niet uit. Drugshufters maken de buurt onveilig. Mensen die zijn aangewezen op de wmo klagen steen en been over het gebrek aan aandacht en begeleiding.

En wat doen de andere politieke partijen in de gemeenteraad. Die staan op de banken en applaudisseren hun handen stuk voor een HAS-sprookje dat hen door GBWP-wethouder Arjan van der Weegen wordt verteld.

U gelooft daar toch ook niet in? Stem op 21 maart lijst 2. Lijst Linssen houdt u NIET voor de gek.

De groeten van Ton